Hakkımda

Fotoğrafım
bu sitede günlük yaşami kolaylaştıran pratik bilgilerle deprem önlemlerinden doğalgaz kullanım talimatlarına,evinizdeki sigara kokusunun giderilmesinden en sevdiğiniz eşyalarınızdaki lekelerin çıkartılmasına,mutvakta yaptığınız hamur işlerinizden evdeki çiçeklerinizin bakımına,kendi sağlığınızdangüzelliğiniz ve estetiğinize kadar pek çok konudaki bilğiye rahatça ulaşabileceksiniz.

15 Ara 2008

DANTELLER

*Dantellerin bozulmaması için mutlaka elde yıkayın.Önce soğuk suya bastırın.Ardından hafif bir deterjan ekleyip suyu köpürtün ve bu köpükle dantelleri yıkayıp soğuk suda durulayın.Kurutmak için bir havlu üzerine koyun.
*Renkli dantel ve oyalarınızın bozulmaması için yumurta akından faydalanın.Bu kolayı iki şekilde yapabilirsiniz.İlk yöntem;
1/2 yumurta beyazını 1 litre soğuk suda erittikten sonra,dantelleri bu suya batırıp kızgın olmayan ütüyle ütülemektir.
*İkinci ve daha pretik olan yöntem ise şöyledir:Kullanılacak malzemeyi güzelce ütüleyin.Temiz bir bezi tampon gibi yumurta akına batırıp,dantel yada oyanın üzerine dökün.Kurumaya bırakın.
*Dantellerde kullanılan bir başka kola da nişastadır.Bu kolayı evinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.Bunun için: 1 litre suya 25 gr. nişasta katın, karıştırın.Nişasta eriyince,bu karışımı hafifçe ıslatarak kullanın.
*Beyaz dantellerin çok daha güzel görünmesi için,onları ütülemeden evvel kaynamış süte batırın.
*büyük emekle işlenmiş örtülerin bozulmaması için,üstüne tabaka halin de ince yumşak kağıt kondunktan sonra,örtü katlanıp saklanabilir.Aradaki kağıt ipeklerin birbirine ve kumaşa sürtünerek bozulmasını önler.Simli işli örtülerde simin zamanla kararmaması için açıkta naftalin olan ve esans bulunan kapalı yerlerde, uzun müddet muhafaza edilmemelidir.Kabatrma işlenen örtülerinin ütüsü de mühimdir. Nakış bozulmaması için örtü, yumuşak saten üzerinde, tersinde buharlı ütüyle ütülenmelidir.
*Şayet beyaz dantel ve işlemeleri bej renge boyamak istiyorsanız,koyu çay dolu bir kaba batirip çıkartınız.boya dökmeyecek ,zarif renkte yepyeni bir örtü elde edeceksiniz.
*Dantel sehpa örtülerinizi yikadıktan sonra,su ve kola karı şımı içinde bekletin ve düz bir yere ,toplu iğnelerle gererek sabitleştirin ve ütüleyin.

Hiç yorum yok: