Hakkımda

Fotoğrafım
bu sitede günlük yaşami kolaylaştıran pratik bilgilerle deprem önlemlerinden doğalgaz kullanım talimatlarına,evinizdeki sigara kokusunun giderilmesinden en sevdiğiniz eşyalarınızdaki lekelerin çıkartılmasına,mutvakta yaptığınız hamur işlerinizden evdeki çiçeklerinizin bakımına,kendi sağlığınızdangüzelliğiniz ve estetiğinize kadar pek çok konudaki bilğiye rahatça ulaşabileceksiniz.

27 Şub 2009

HALI VE DÖŞEMELER İÇİN PRATİK BİLGİLER

Yeni eldığınız halıyı 6 hafta geçmeden elektirikli süpürgesi ile temizlemeyin.Halı üzerindeki küçük tozları ıslak bir süngerle silerseniz daha kolay temizlenir.

Halıları kaldırmadan önce,sabunlu suyla bir güzel silin.Sonra da,içine amonyak kattığınız sıcak suyla bir dahasilin.Kruduktan sonra naftalinleyin.

Halılarınızı,dörtte üçü ılık su,dörtte biri alkolden meydana gelen karışımla fırçalayın.Kuruduktan sonra yepyeni olacaktır.

Bir kaba biraz tuzlu su hazırlayıp,içine bir limon sıkın.Sonra eski bir saç hırçasını buna batırıp,halılarınızı fırçalayın.Pırıl pırıl olurlar.

Halıya yapışan sakızın üstüne buz koyarsanız hemen çikar.

Ufak halı ve kilimlerin kaymasını önlemek için,serilen tarafın 4 ayrı köşesine, ince lastik veya köpük sünger parçası yerleştirmek yeterlidir.

Halı üzerinde uzun sure duran koltukların izlerini yok etmek için,ezilmiş yerlere tuz dökün.Altı -yedi saat sonra,ezik yerin kabardığını halıların normal hale geldiğini göreceksiniz.

Fayans döşeme üzerine düşen doya damlalarının lekelerini çıkarmak için suya eşit miktarda alkol ve sirke karıştırın,yerleri bununla silin.

Halılara dökülen likör ve meyveli şuruplar kurumadan,sıcak suya batırılmış bir bezle derhal silinecek olursa,hiç leke bırakmadan çıkar.


Halınızın yatmış tüylerini dikleştirmek için,halının üzerine nemli ütü beziyle ütü sürün.

Halılar elektirik süpürgesi ile tozu alındıktan sonra,sabunlu suyla silerek veya ütlerine nemli talaş serpilip süpürülerek temizlenirse renkleri parlak.

Şayet halılarınızın renkleri parlaklıklarını kaybetmiş ise ,suya az miktarda konmuş nişadır ruhuna batırılmış bezle iyice silin.Rengi uçmuş halıların pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz.Ayrıca,haftada bir,ılık su içine çok az amonyak atın halınızı bu suyla silin.Bu temizlik,halılarınızı güvelere karşıda korur.

Ayak paspaslalı çok tuzlu suya batırılmış fırçayla temizlenir.

Halının rengini canlandırmak için,en son suyuna sirke konur.

Halılarınız pırıl pırıl olmasını istiyorsanız,yarım kilo patatesi,suda iki saat kaynatın ve süzün. Bu suyun içine,bir filcan sirke ilave edin ve bu suyla halılarınızı silin.

Cilalı döşemeler üzerindeki halı ve keçeler devamlı kayar.Önlemer için,halıların 4 bir yanına,birer tane yuvarlak kauçuk dikmeniz yeterlidir.

Halıya mum döküldüğünde,önce mumu kazıyın,sonra lekenin üstüne 3-4 tabaka yaglı kagıt koyun orta sıcaklıktaki ütüyle bastırın.Mum kağıda geçecektir.Kağıdı devamlı değiştirin.Geride kalan fakat fazla olmayan izleri terebentin ile çikartabilirsiniz.