Hakkımda

Fotoğrafım
bu sitede günlük yaşami kolaylaştıran pratik bilgilerle deprem önlemlerinden doğalgaz kullanım talimatlarına,evinizdeki sigara kokusunun giderilmesinden en sevdiğiniz eşyalarınızdaki lekelerin çıkartılmasına,mutvakta yaptığınız hamur işlerinizden evdeki çiçeklerinizin bakımına,kendi sağlığınızdangüzelliğiniz ve estetiğinize kadar pek çok konudaki bilğiye rahatça ulaşabileceksiniz.

24 Şub 2009

DOĞAL GAZI DAHA VERİMLİ KULLANMANIN YOLLARI

Doğalgaz ile çalışan cihazlar,işletme maliyetini azaltırlar.Bununla birlikte,doğal gazın verimli kullanılabilmesi içinde bazı kurallara uyulması gerekir.Isıtma,sıcak su eldesi ve pişirmede,doğalgazın verimli kullanılabilmesi için önerilerimiz şunlardır:

ISITMA:Çatı izalosyonunuz yetersizise izalosyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız.Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır.Buşekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz.

Sistemlerinize zaman ayarlı termastat monte ettirdiğinizde veya zaman ayarlı termstadı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır.

Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoli malzemeler tercih ediniz.Konutlardaki tüm ısı kaybının%15 i pencere ve kapılardan olmaktadır .Mezcut,izolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşluklar,pencere sungeri ile kaplayınız.

Dogal gaz sobası kullanıyorsanız,soba filtrenizi,cihazı kullanmaya başladığınız mevsimegirdikten sonra,her ay kontrol ediniz,gerekiyorsa değiştiriniz.

Termastatınızı,bir günden fazla evden uzak kalacaksanız kapatınız.

Sıcaklıgın içeride kalması için,geceleri perdelerinizin örtülü olması,büyük enerji tasarrufu sağlar.

Rradyatörlerimabilya ve benzeri eşyalar ile engellemeyiniz,kapatmayınız.

Doğalgaz tüketim cihazı 50 dereceye ayarlayınız.Aşırı sıcaksu,sadece fazla enerji tüketmez ,aynı zamanda insan cildi içinde yanık tehlikesi oluşturur.

Su ısıtma kontrol vanasını"pilot"konumuna getiriniz.Eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatınız.

Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız.Bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makimeyi tam dolu olarak çalıştırınız.

Sıva üstünden döşenmiş şıcak su borurarının yalıtımını yapınız.

Yeni birsu ısıtıcısı alırken,enerji verimi yüksek modelini tercih ediniz.

OCAK VE FIRININ VERİMLİ KULLANILMASI:Eğer pişirme tarifinde belirtilmiyorsa fırınınıza ön ısıtma yapmayınız.Fırın kapagını yemek pişirirken açmayınız.

Üst yaıcı alevinitencere veya tavanın boyutu kadar açınız.

Pişirme başladıktan sonra yavaş yavaş kaynatınız.

Kullanılmayan ocak gözlerini kapatınız.Pişirme esnasında yemek kaplarını kapalı tutunuz.

DOĞALGAZIN GÜVENLİ KULANIMI:Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için,çürük sarımsak kokusuyla kokulandırılmıştır.Benzer bikkoku duyduğunuzda:

Kapı ve pencereyı açı,ortamı havalandırınız.

Ana vanayı kapatınız .

Çakmak,kibrit yakmayınız.

Elektirik,ekipmanlarını açmayınız,kapamayınız veya fişten çekmeyiniz.

Kapı zilini kullanmayınız.

Kıvılcım çıkabilrceği için telefonunuzu kullanmayınız.

Gaz kokusu alan mekanı herkesin boşaltmasını sağlayınız.

Komşunuzdan veya en yakın bir yerden 187 Doğalgaz Acil Hatını arayınız 187 ye ulaşamassanız itvayiyeyi arayınız.

Koku bodrumdan geliyor ise bodruma girmeyiniz.

Arızayı kendınız gidermeye çalışmayınız .

Eğer gaz cihazınızın yakınında hafif bir gaz kokusu hissederseniz,pilot ateşiniz arızalı demektir.cihazınızı onarım için servisine gösterin.

Binaların dışında gaz kokusu aldığınızda ,hemen 187 nolu DOĞALGAZ acil telefonunu arayarak durumu bildirin.

Bu mekandaki insanları uyarınız .

Gaz kaçağı fazlaysa o bölgenin elektiriğini kesiniz .

Kordon altına alınmasını ve trafiğin durdurularak bölgenin güvenlik altına alınmasını saglayınız.

Gaz kokusu bina dışında olsa dahi,gaz kaçağı çevredeki yakın binalarda ve özelliklede bodrum katlarında olabilir.Bu durumda,kesinlikle bodruma girmeyin.

Apartman boşluğunda gaz kokusu duyarsanız ortamı havalandırmak için,bina giriş kapısı ile aydınlığa açilan tüm pencereleri açınız.

Bina girişindeki ana doğalgaz giriş vanasını kapayınız.

Sigara içmeyiniz,kibrit,çakmak ve ateş yakmayınız.

Elektirik cihazlarınızı çalıştırmayınız asansör ve benzeri cihazları çalıştırmayınız.

DOĞALGAZDAN TASARRUF:Kışın en soğuk günlerinde,evin iç sıcaklığını ,en çok 20 derece konfor sıcaklığına ayarlayınız .Konfor sıcaklığından sonra 1 derece iç sıcaklık artışı,%5 civarında bir enerji kaybına neden olmaktadır.

Odalarda;masa,sandalye ve yataklarınızı dış düvarlardan uzak tutunuz.

Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız.Geceleri bu pencerelerı perde,panjur ve rüzgarlık ile kapatınız.

Gece gündüz ısınan evleri%50-55 nemlendiriniz.18 derece ısınan bir odanın nemlendirilmesi ile hissedeceginiz pratik konfor sıcaklığı,20derecenin üstünde olacaktır.Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak,buharlaşma azalacağından,vucudunuz daha az ısı kaybedecektir.

Çok soğuk günlerde,özellikle yaşlı ve çocuklar;bal,şeker,pekmezve vitaminle bulundukları sıcaklıktan 2 derece fazla hisedeceklerdir.

Radyator duvar arasında boşluk brakınız.Eger inşaat aşamasınında duvarlara yalıtım yapılmamışsa,radyatör arası yalıtımını,prefabrik folyo kaplı polietilen levhalarla kolayca yapabilirsiniz.Bu durumda,ısının odaya yayılmadan önce dışarı gitmesini önlemiş olursunuz.

Kullanmadığınız ev bölümlerinin (oda,kiler,antre ve merdiven) radyatörlerini kapatınız.

Radyatörlerin üstlerini ve önlerini,estetik amaçla kapatmayınız;mobilya,perde,örtü ve eşyalarla engellemeyiniz.Bu durumda eşya homojen bir şekilde dagılamaz.

UYGUN YALITIM VE ENERJİ TASARRUFU ORANLARI

Çatı yalıtımı: %20

Dışduvar yalıtımı: %15

Pencere-kapı yalıtımı: %15

Sızdırmazlık önlemleri: %10

Hiç yorum yok: